Samvittighed

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed

Skift til: Navigation, søg
Godogdårlig

En god og en dårlig samvittighed.

En samvittighed kan både være god og dårlig. Ligesom æbler. Og lige som en vittighed. I sjældne tilfælde kan den også være ren. Men hvad er en samvittighed? Hvordan får man sådan en? Og hvordan slipper man af med den, hvis den er i vejen?


[redigér] Hvordan får du en samvittighed!

Før i tiden var samvittigheden en integreret del af opdragelsen. Men da opdragelse i dag er havnet i en sag om ansvarsforskydning mellem forældre, stedforældre, pædagoger, lærere, statsamtet, politi og Forsvarets bomberyddere, er samvittigheden sådan set røget ud med badevandet. Du står altså på bar bund. Her må derfor graves dybt i menneskehedens fælles hukommelse, bogen.

 1. Køb et eksemplar af Emma Gad's Takt og tone
 2. Læs den
 3. Følg den nøje i hverdagen og ved specielle lejligheder.

Du vil nu opdage, at du får dårlig samvittighed, når du ikke rejser dig op for en gammel dame eller en gravid af slagsen i toget. Ja, ja, du bliver siddende som du plejer, med din taske ved siden af dig og med skoene oppe på sædet over for. Naturligvis. Men du har det ikke så godt med det, som du plejer. Det er din nyfundne samvittighed, der slår til: Kunne man, siger den, gøre det her anderledes - måske endda bedre?

"Selvfølgelig er det ogsaa velopdragent at lade en ældre Dame eller Herre faa Deres surt erhvervede Plads i en overfyldt Jernbanevogn, men maaske er det mere, end man kan forlange af menneskelig Godhed."

~ Emma Gad om Pli i toget


[redigér] Vil du have en god samvittighed...eller en dårlig?

Dårligsamvittighed

Her er samvittigheden virkelig gået hen og blevet dårlig. Og fars hjemmesko er ødelagt.

Når først man har fået installeret sin samvittighed skal den passes og plejes og frem for alt rengøres for ikke at blive dårlig. Der følger så at sige en hel række forpligtelser med, hvilket godt kan virke lidt uvant i starten. Her er nogle råd, der holder samvittigheden god:

 • Sig venligt godmorgen til folk du møder
 • Mød til tiden
 • Pas dine egne sager
 • Aflevér dine våben og baseballbats på en af politiets "frit lejde"-dage
 • Hold op med at sparke din gamle mor.
 • Følg troligt med i alle DR1's genudsendelser, uden at brokke dig
 • Spis op
 • Og frem for alt: Gå tidligt i seng

Indrømmet. I starten er det svært. Men efterhånden opdager du, at den 1/3 af dagen, du før brugte på at råbe skældsord eller løbe fra dit ansvar nu kan bruges på andre ting.

Men er ulykken sket og samvittigheden blevet dårlig, er der kun én vej frem: Væk med den! Og hvordan gør man så det?


[redigér] Befri dit liv - begrav din samvittighed

Der er afprøvet en hel række metoder, der skulle fjerne samvittigheden. Vi vil her gøre rede for nogle få:


[redigér] Piller i sjove farver og ukendt oprindelse

Selv om disse piller fjerner samvittigheden for en tid, så du kan sparke din mor og slå din far ihjel med baseballbattet, så er langtidsvirkningen noget usikker. Efter en tvungen afgiftning har den det med at dukke op igen

[redigér] Alkohol

Her taler vi rigelige mængder og en jævn forsyning. Også her gælder det, at du kan sige alt muligt åndssvagt så længe virkningen varer, men samvittigheden vender grimt tilbage. Du kan dog lettere tåle alkohol end sjove piller, så samvittigheden kan holdes nede på daglig basis. Kendte bivirkninger: En tidlig død og et liv i rendestenen.

[redigér] Demens

Endelig en metode, der virker! Hemmeligheden bag en god samvittighed, er en dårlig hukommelse. Husk det... Så længe du kan.

[redigér] Bliv katolik

Så kan du gøre hvadsomhelst med god samvittighed, for du ved jo at du bare skal en smut forbi kirken og købe et fyrfadslys eller to og måske Ave Maria, hvis du har været rigtig slem og hun er hjemme og har lyst. Men hold dig fra skriftestolen - det er proffer der vrider din sjæl.

[redigér] Få dig en overbevisning

Er du ikke katolik? Pyt, der er religioner nok. Hvis religiøs fundamentalisme ligger til dig, så er det en god måde at afskaffe sin samvittighed på. Husk: Gud er stor! Du er på Guds side. Så er du også stor. Gør som du vil og had dem der ikke vil som dig. Det er Guds vilje.

Hvad siger du? Er du ikke religiøs, din vantro hund? Pyt... Der er så mange ideologier, at man kan fodre svin med dem (hvis ens religion ellers tillader - nå, ja, du har jo ikke nogen). Det er bare at vælge frit fra højrefløj og venstrefløj. Eller en blanding. Eller anarki... Og revolution er jo altid godt. Uanset hvad, så vær overbevist om, at ingen andre har noget fornuftigt at sige, og at din nøje gennemtænkte ideologi er den eneste rigtige. Hvad skulle der så være at have dårlig samvittighed over? Ned med fjenden!

Personlige værktøjer