Forside

Fra Spademanns Leksikon, den både frie og sande virkelighed

Skift til: Navigation, søg
Banner4
Thorning


Spademanns Leksikon er den frie encyklopædi for alle, der er trætte af ekspertvælde, Politisk korrekthed og utidig kildekritik. Her bestemmer du selv tingenes rette sammenhæng uden smålig skelen til fakta.
I øjeblikket har vi 9.614 artikler og du kan redigere dem alle eller oprette noget nyt og fantastisk. På vores skribentforside kan du finde mere information, og ellers kan du hente inspiration på Forum.


Share 1 Share 2 Share 3 Share 4 Share 5 | Uk De Fr
Ting du bør vide
30px-Cquote1 svg Spademanns Leksikon er et beundringsværdigt projekt, som bygger på grundlæggende romersk-katolske værdier. Nemlig at fordreje sandheden fuldstændigt. 30px-Cquote2 svg
Paven

Velkommen til vidensoraklet Spademanns Leksikon

Spademanns Leksikon er en næsten komplet encyklopædi, der dækker almindelig uvidenhed i alle afskygninger. Vi mangler kun lige din artikel, så tøv ikke, men læs straks hvordan du bliver stjerneskribent.

Her er alle typer emner fra A Baal til Åpølse det er kun det ind i mellem der mangler. Se bare her:

Har du yderligere gode eksempler at placere på forsiden, så fremsæt et forslag på Lossepladsen

Værsgo' og begynd

Så kom igang. Der findes mange komplicerede emner i verden, der endnu ikke er defineret og forklaret på et sprog, som er en spademand værdig. Gør verden et bedre sted og fyld Spademanns Leksikon med halve sandheder og helstøbte løgne - der er nok at gøre. Er du her bare for lidt let underholdning er det også ok.

Missing Link

Tema-kategori: Ole Bornedal
Clock
Uaktuelle begivenheder

14. Sep 2017, 17:16
Nyhed:Fjernsynet afskaffes
01. Apr 2017, 9:07
Spademanns Leksikon lukkes
19. Mar 2017, 9:01
Nyhed:Posten er nået frem
12. Feb 2017, 13:53
Nyhed:Kapitalismen virker!
31. Dec 2016, 19:45
Nyhed:Nytårsaften er aflyst
01. Apr 2016, 20:30
X-Factor vundet af negere
31. Dec 2015, 14:31
Nyhed:2016 aflyst
04. Dec 2015, 17:44
Nyhed:Lunte er gået amok!


Central icon small featured
Vagthavende vejrvært

Host4 tall


ThumbsUp
Udvalgte artikler


ThumbsUp
Skibsterminologi
oprettet d. 25. Oct 2008, 15:35
ThumbsUp
Ørestaden
oprettet d. 29. Aug 2011, 18:14
ThumbsUp
Bølgen
oprettet d. 23. Sep 2011, 15:03
ThumbsUp
Pejlevognen
oprettet d. 18. Sep 2012, 8:57
ThumbsUp
Speltkusse
oprettet d. 11. Jan 2013, 21:05
ThumbsUp
Til Ole
oprettet d. 24. May 2014, 13:31
ThumbsUp
Misogyni
oprettet d. 05. Mar 2016, 5:35
ThumbsUp
The Spademann Declaration of Independence
oprettet d. 24. Oct 2017, 5:49

Søsterprojekter - Spademanns Leksikon er et profitfrit foretagende som har en masse projekter kørende.


Wiki SpadeNyheder
Nyheder du ikke anede fandtes
Vælg tilfældig
SpademannsTV Spademanns TV
Sæbe og sadisme, side om side
Vælg tilfældig
Kamera Spaderazzi
Vi lugter røgen fra den brændende pistol, før den går af
Vælg tilfældig
Enspand-why Spademanns svarer
Her er du altid sikker på at få et svar
Vælg tilfældig
Hjerteico1 Kærestebreve 2.0
Kærlighed - i et leksikon. Der har det da ikke noget at gøre.
Vælg tilfældig
Tegnestift Spademanns guide til...
Instruktioner til ting du ikke finder andre steder
Vælg tilfældig


Anbefalet artikel - ...direkte til dig

Dette er kun en uddrag af artiklen


Hop til artikel

Historiske benzinmærker

ThumbsUp
Oliekrise

Ja, selv i USA var der nul benzin i 1973

En gang så verdenen anderledes ud. Olie var noget man - som i dag - fik fra Arabien, men blev raffineret i USA. Derfor var de fleste tankmærker amerikanske med få undtagelser. Det var fordi at nede i Arabien var det bedste transportmiddel stadig kamelen, og de forstod ikke rigtigt at Vesten gerne ville have det skidt. Det var først da Kong Feisal prøvekørte en BMW at det der mærkelige ildelugtende stads rette værdi gik op for ham, og dette førte frem til en vigtig epoke i historien kaldet "Oliekrisen"

Man kaldte de benzinselskaberne for de syv søstre, da deres familiefølelse var større end i Corleone-familien i "The Godfather".

Fællesskabet ved de 7 benzinselskaber

Ja - hvad har de egentlig til fælles? Der er flere ting:

 1. De havde alle sammen en større[1] forsamling af tankstationer.
 2. De startede alle sammen dagen med at koordinere deres priser, så du kom til at betale nøjagtig det samme for en liter brændstof.
 3. De har et handelsteknisk samarbejde, der gør at alle andre aktører desværre må tage til takke med manglende leverancer, når de prøver at presse prisen.
 4. De ejede de alle raffinaderierne, som benzinen blev hentet ud af den glinsende råolie.
 5. De er de sat i verden for at sælge benzin til dig, og også gerne en flaske kildevand til 35,- kr. - nu du alligevel er der.

De syv søstre

I Udkantsdanmark er din søster en, som du som minimum går en tur ned af den mennesketomme gågade i hånden med. Endnu bedre er det på de kanter, hvis du ligefrem er kærester med selvsamme. Årsagen til dette skal søges tilbage i tiden, dengang man i Danmark kun kunne købe sin knallertbenzin på udvalgte tankstationer i landet større og mindre byer.

Selv om der fandtes en brøkdel af antallet af biler, sammenholdt med vores moderne og veludviklede samfund, så fandtes der et overdådigt antal tankstationer, svarende til præcis en pr. gadehjørne og en pr. 100 meter gade. Det betød, at selv steder som i Kagerup, var der præcis 7 tankstationer. En for hver af de syv søstre.

Lokalbefolkningen var kun interesserede i deres knallert eller tunede Ford Capri. Selveste roden til deres videre udvikling lå i adgangen til den benzin og de smøger de kunne købe på den lokale tank. Samtidig betød antallet af tankstationer, at de kunne hænge ud på netop deres tank, uden skelen til de andre lokale[2], som stod "ovre på den anden tank.

De elskede deres tankstation højere end deres søster, og kun de fysiske omstændigheder gjorde, at de kun kunne fraternisere med sidstnævnte.

30px-Cquote1 svg Hvis jeg havde haft 7 kærester havde de heddet det samme som tankstationerne. I stedet vil jeg kalde dem for mine søstre 30px-Cquote2 svg
En mand fra Lolland iført Kansasbukser.


Og sådan blev det, at 7 selskaber, der alle leverede brændbare stoffer og smørelse, blev til søskende.


Benzinmærkerne

Alle benzinmærker havde deres eget brand og der var ingen som tænkte over at det var de multinationale som havde tilplastret vores hverdag med gyselige tankstationer, hvor amerikansk kultur blev formidlet åre og dage før Big Mac'en så dagens lys.


Esso

Tank-esso

Ja - egentlig så hedder Esso rent faktisk "Exxon", og egentlig så hedder "Exxon" rent faktisk "Standard Oil of New Jersey".

Her er tale om et af de få selskaber i verden, hvor moral og hensyn til miljøet har overtrumfet enhver beslutning i firmaets historie, om at handle ud fra ussel mammon i stedet for etisk praksis.
Da man således havde navngivet et skib "Valdez" og sejlede med det i et af de mest skrøbelige naturreservater i Alaska, havde man selvfølgelig dikteret, at mindst én på skibet skulle være vågen, og at lodsen da helst skulle være inden for en radius af 400 km. Desuden var der brugt rigelige mængder af Gaffa-tape til at holde det enkeltskrogede skib sammen, og så skulle der da være sikkerhed på alle fronter.

Gulf

Tank-gulf

Gulf Oil hedder bare "Gulf Oil". De har et rasende gammeldags logo, men ud over det, så er de flinke nok.

Tilbage i 1970'erne var der altid en særlig lugt af tankstation på Gulf-stationerne, hvor benzin og olie gik i skøn forening med de mørkeblå kedeldragter med det orange logo på. Da verden senere gik neden om og hjem, blev de fleste Gulf-stationer overtaget af Q8, og så var den skid ligesom slået. Senere er de lukket eller revet ned, og den eksorbitante regning for oprydningen i undergrunden er sendt videre til skatteyderne.


Texaco

Tank-Texaco

Texaco var en af de få selskaber, der rent faktisk klarede sig gennem tiderne. Da tiden var moden, blev de fusioneret med det norske selskab "Hydro", og så dannede de sammen en bastard af et logo, der lignede noget som Aksemagterne havde skabt, og hvor X og Y indgik i en uhellig alliance.

Det som kunne ligne en kromosom-fejl blev i stedet til den første af en række benzinstationer, hvor der i stedet for bare optankning, også blev serveret Franske hotdogs og andre livsnødvendigheder. Desværre uddøde konceptet i takt med at 7-eleven overtog markedet, og satsede på at service-stationer var fremtiden, og at dette skulle erstatte den traditionelle tankstation.

Chevron

Tank-Chevron

Vinkler er gode - lidt som hos Chevrolet.

Her er vi lidt i problemer, for ingen i den virkelige verden, kan huske hvad Chevron er kendt for (ud over at eje Texaco)? Måske var det noget med, at de engang har leveret benzin til en Tom Cruise film, og ellers har de nok været med i en reklame for et eller andet.

Faktum er at Chevron startede som "Standard Oil of California". Det er altså på den amerikanske vestkyst, blandt surfere og boheme-typer, at man skal finde de personer, som efterfølgende gjorde karierre som tankpassere og ledere i Chevron.

Til dato findes der kun nogle få tusinde artikler med smuds om Chevron. Selvfølgelig er de alle sammen baseret på løgne, lige som alle andre benzinselskaber, er der selvfølgelig heller ingen grund til at tro, at er skulle være noget i gære.

BP

Tank-BP

BP var forkortelsen for "British Petrol", og var oprindeligt bygget op over sunde værdier og interesser, så som grov ekspropriation af landene i det britiske imperium, og ved at benytte slavearbejdere få de lokale til at rende bare en lille smule stærkere.

Gennem hele BP's gloværdige historie har de bibeholdt deres høje moral, og har er således fuldstændig uforskyldt i alverdens hændelser i Den Mexikanske Golf. I hvert fald indtil andet er bevist.

I virkeligheden hed det "Det Anglo-persiske oliekompagni" til at starte med. Men da både Dana Anglia og Persien var forsvundet, så endte man med at kalde det "British Petrol", og som sådan er det optaget i Encyclopædia Britannica.

BP har alle dage været en af de tankstationer, hvor der fandtes en fed 5-liters stander med 2-takt benzin. Det var nice fedest, når man var ude og cruise på sin knallert.

Mobil

Tank-mobil

Mobil - klassens pæne dreng.

Sådan! Her kommer vi til et benzinselskab med både historie og nosser.

Mobil er måske ikke ret kendt i vores kredse, men faktisk er det opstået som en overbygning på "Standard Oil Co. of New York" (Eller bare "Socony"). Så i en tid med massiv korruption og mens mafiaen herskede, valgte man at lave et benzin-selskab, der rent faktisk kunne levere brændstof til de hungrende borgere mafiosoer, der skulle kunne overlevere både brevbomber og hestehoveder i datidens New York.

Mobil endte deres dage med at have en fremragende tank på Frederikssundvejen. Ejeren hed "Staal" til efternavn, og dermed hed tanken "Staalen". Da Mobil gik ned, flyttede Staalen til Herlev og blev til en Q8. Bjarnes pølser rykkede samtidig fra tanken til Rådhuspladsen - i Ballerup.


Shell

Tank-shell

Shell er fra Holland ikke så langt fra Red light district.

Shell har altid været den uskønne outsider i dette fornemme selskab af selskaber. Egentlig startede det nok med, at der fandtes et benzinselskab i Holland, ejet af det Hollandske kongehus - men da de ikke hverken udvandt Hash eller LSD, og da der ikke fandtes oliefelter hverken i De Hollandske Antiller eller i de nærmeste tulipanmarker, så var hollænderne nødt til at trække på deres gamle forbindelser i Sydafrika, og på den vis vinde koncessions-rettighederne i en del lande i det sydlige og vestlige Afrika.

Byttehandlen gav adgang til at opretholde et vist niveau af slavehandel betaling for varer mellem den civiliserede verden og de sorte uhyrer som bare stjal al den hvide mands olie.

I eftertiden har Shell mest brugt tiden på at være blokeret af Greenpeace, fordi de var i gang med at skrotte en platform et eller andet sted i verden. Da Shell kom til penge, så byggede de et hus i København. Betaget af tyskernes effektivitet, blev huset velvilligt under vild tvang udlånt til Gestapo, og midt i al denne fordragelighed kom de onde fra England og smadrede hele lortet skidtet. Shell opnåede også en vis popularitet under kampene i Sydafrika da de indirekte grundet den monopol status de nød i landet kom til at fungere som ene leverandør af brændstof til flaskekastende demonstranter - som de sloganet dengang lød "Throw well, throw Shell"[3].


Hvad blev der af de syv søstre i Danmark?

Tankstationerne blev franarret amerikanerne af enten norske eller arabiske selskaber.

 • Esso bliver overtaget af det statslige norske olieselskab Statoil
 • Gulfs stationer bliver hurtigt overtaget af Kuwait Petroleum og hedder idag Q8
 • Texaco bliver overtaget af Norsk hydro og bliver til Hydro-Texaco.
 • BP bliver først overtaget af Gulf og Standard Oil som senere også bliver til Q8-stationer.
Noter om benzinselskaber

 1. spredt
 2. Med cowboyvest med afklippede ærmer og Limahl-hår.
 3. http://www.aluka.org/action/showMetadata?doi=10.5555/AL.SFF.DOCUMENT.POS00000000.043.053.0456&
 4. De fatter det ikke, og de finder aldrig ud af det! Ha ha!


Vi sagde jo det kun var et uddrag. Brug linket foroven


Spademanns Billedleksikon - Vi kommer jo ikke uden om det.

abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøåSpademanns BilledleksikonSpadeBillede
>

Red velvet
Kategori:FilmJames BondDanjel CrackTimmiti DaltonPirs BroznnnnRådjer MårSjån KonneriJames bond1
The James Bond Age
Musik | Øser | Sprut | Piger | Gadgets | Skurke | Frimærker | Film

James Bond Stuff
James Bond 007 Movie Theme Music

James Bond 007 Movie Theme Music

The James Bond Age er vores hyldest til vores tids største stilskaber både indenfor stil, mode, druk, smag, kvinder og gadgets. Han er så stor at han må skiftes ud en gang imellem for han kan jo som bekendt ikke dø. Men hvad nu hvis du som hjælpeløs chick eller brutal morder skulle møde agent 007. Ville det ikke være godt at kende nogle detaljer ud over dem du selvfølgelig har fået fra at kigge samtlige film igennem.

Det kunne være James Bonds.....:


...og selvfølgelig har du resuméer af samtlige film med agent 007

Tidslinie

Dagens James Bond Automobil
AstonMartin

Den berømte Aston Camilla Donna Martin fra 1966...Bond kunne aldrig drømme om at køre over i højre vejbane.

Bond er englænder. Bond kører engelske biler. Bond er venstreorienteret!? Nej, nej,nej!!!! Bond er lige så korrupt som alle andre spioner. Specielt har Tyskland haft held til at købe Bond til en tur i en BeemerWeemer og de virkelig hardcore-kendere har set ham i en Huyndai på gule plader, en Skoda Fabia med barnestol på bagsædet, en Lomborghini, en Velo Solex og en Volvo 542.

Dette har dog kun været når Aston Martin, Jaguar, Rolls-Royce ikke har villet betale for at få deres biler smadret på film at det britiske efterretningsvæsen har gået ind og har fundet mere villige samarbejdspartnere.

Alle englændere er venstreorienterede og har venstre vigepligt for alt hvad der kommer fra venstre.Udvalgte film dvs. næsten alle
Hvordan var det nu med den vodka Martini?
Martini

her ses en agent, der har kigget for dybt i glasset.

 • 3 dele Gordons gin
 • 1 del vodka
 • 1 del Kina Lillet(grape-tonic)

Blandingen hældes i en stor mælkejunge hvorefter den først skal have være gennem 10 jydske byer som enten starter med J eller B (ikke Jelling eller Brande).
Derefter puttes to elektroder i og den gennemgår en elektrolyse-proces og den tiloverværende ilt isoleres i et reagensglas.
Masser af tøris tilsættes.
Derefter skal mindst én bondbabe ånde ned i den (Helst Ursula Andress) og hun skal derefter tage jungen ind til sit bryste og ryste(schäjke den)
Indholdet fordeles nu i tre hundrede Martini-glas så James ikke løber tør.


Flere film ...du troede vist lige at vi glemte dem, hva'?


Dagen i dag: 23. februar - Her kan du se vores dato artikel for i dag.


Den 23. februar er kendt som både Jesus og Fandens fødselsdag, hvilket de to til stadighed slås om den dag i dag.

Hvad der skete i de dage:

 • 1455 - Johannes Gutenberg begynder at trykke bibler i Mainz. Han stopper dog hurtigt, da han finder ud af at der er mange flere penge i at trykke aktier.
 • 1685 - Georg Friedrich Händel fødes og spår at Messias atter vil nedkomme på denne samme dag i 1909.
 • 1836 - Belejringen af Alamo, Texas begynder – kun 6 overlever – David Bowie og Davy Crockett dør.
 • 1909 - Guds enbårne søn, Jesus Hans Kurt fødes.
 • 1947 - Fanden vil ikke stå tilbage for Gud og sender sin datter ned på jorden, da han er ved at være godt træt af at høre på hendes evindelige brok.
 • 1965 - Gøg gokkes endelig helt ud og forlader denne verden.
 • 1973 - Den første letmælk sendes på markedet, og hvis du kigger aller bagerst på hylden i dit supermarked vil du kunne finde den den dag i dag.
 • 2010 - Lars Løkke Rasmussen rydder stort set alle ministerposter og lægge kabalen på ny. Den største overraskelse er Helle Thorning-Schmidt som ny landbrugsminister.


cy:
Personlige værktøjer